Begrippen natuurlijk rauw voeren

 

Natuurlijke Rauwe Voeding NRV

1% = (10 gram) 1,5% = (15 gram) 2% = (20 gram) van het lichaamsgewicht van uw hond. Is uw hond 40 kg.    40 kg x 2% (20 gram) =  800 gram per dag. Het voer is zeer compact. Uit het basisvoer haalt uw hond ruim voldoende van alles wat hij/zij nodig heeft. Het basisvoer bestaat uit 100% vlees beenderen en orgaanvlees. 

Een hond eet gemiddeld 2% tot 7% van zijn lichaamsgewicht. 2% is voor een volwassen hond, 7% is voor een pup. Een hond die ouder is, gecastreerd is, of weinig beweging heeft, die zou aan 1,5% van het lichaamsgewicht kunnen volstaan. De juiste hoeveelheid voer, voer je altijd op het oog. Voor een pup van een kleiner ras geldt dat je de hoeveelheid voer al eerder kunt verlagen. Voor een pup van een groter ras geldt dat je de hoeveelheid voer mogelijk langer hetzelfde houd. Maar ook hier geldt weer, de juiste hoeveelheid voer, voer je op het oog. Wordt je pup te dik geef je minder, wordt je pup te mager voer je meer.

KVV
KVV staat voor Compleet Vers Vlees, alles waar Totaalvoer voor staat is een volledige vleesvoeding, u hoeft er niets meer aan toe te voegen.

B.A.R.F. staat voor Bones and Raw food.
De term wordt gebruikt om het zelf samenstellen van verse rauwe voeding voor honden, katten en fretten aan te duiden. Kale botten worden niet gevoerd. Honden die net overschakelen van brokken naar rauw voer beginnen met zachte botten van jonge dieren, gevogelte. Honden die meer ervaringen hebben eten botten van grote dieren, zoals ree, geit, lam. Alleen de niet-dragende botten, zoals ribben en wervels en geen poten.

Bij een B.A.R.F menu kan ieder portie verschillend zijn per dag, Niet alles hoeft in één maaltijd verwerkt te zitten, zolang je maar genoeg afwisselt met orgaan, groenten en verschillende vleessoorten kan er niet veel mis gaan. Natuurlijk kan het percentage verschillen per hond. 

Het hoofdbestandsdeel van B.A.R.F is 25% spiervlees, 15% orgaanvlees, 50% vleesbotten, de laatste 10% mag u zelf kiezen als het maar gezond is, b.v. gepureerde groenten, en een scheutje olijfolie, zalmolie, etc
Mijn advies is om te kiezen voor de dingen die in zijn natuurlijke vorm voorkomen, zoals vis ipv. visoliecapsules.
Zeewier, rauwe schapenvet (geen vloeibaar schapenvet) olijfolie, zalmolie 10% gezonde toevoegingen die u zelf belangrijk vind voor uw hond.
Een bakje (geiten) yoghurt is goed voor de darmflora. (1x in de week)
Een rauw eitje en/of een zacht gekookt eitje (1x per week)
Orgaanvlees, (niet meer dan 2x in de week geven)
Vis, zoals witvis, koolvis, haring, makreel, sardines, forel, (geen kogelvis want die is giftig) 1x in de week geven.
Zoals we weten is vis enorm gezond voor mens als dier. Omega-vetzuren dragen bij aan de conditie van de vacht, de smering van de gewrichten en is goed voor hart en bloedvaten.
Fruit, mandarijn, appel (geen klokhuis) peer, banaan, meloen, abrikoos (niet de pit ervan) ananas.
Fruit nooit bij het Verse vlees geven want dan kan er gasvorming ontstaan.


Vleesbotten.
Vleesbotten zijn een belangrijk onderdeel van het menu en zorgen voor calcium en daarbij blijft het gebit van uw hond lekker schoon.
Eetbare zachte niet-dragende botten zijn meestal gevogelte en bestaat uit ongeveer 50% vlees en ongeveer 50% botten.
U kunt alleen jonge botten geven, zoals geit, lam, en gevogelte, zoals ribben en wervels, rund of kalf is te hard en kunnen schade aan de tanden van uw hond veroorzaken.
Zolang de pup zijn melkgebit nog heeft, geeft u alleen zachte botten van klein gevogelte, zoals kippennekken.
Let op! absoluut geen runderribben, ze brengen grote schade aan de hond, dit geldt ook voor mergpijpjes, en andere stukken koeienpoten, ook botten die meegekookt zijn, zoals van kippenpoten veranderd de structuur zodanig dat de botten gaan versplinteren, niet doen dus!!

Kipkarkas (hele kippen) geen oude kippen.
Kwartels
Geitenribben van jonge dieren (niet geschikt voor melkgebit)
Eendenkarkas.
Parelhoenkarkas.
Eendenbouten.
Konijn, Haas, Fazant, Hert, Ree.

Let op! Geef nooit één enkele rib vanwege gevaar voor inslikken maar geef meerdere ribben aan elkaar zodat uw hond moet kluiven. Heeft u veel bot met weinig vlees dan extra aanvullen met wat orgaan of spiervlees.
De hond altijd onder toezicht houden, zodat u bij gevaar van verslikken kunt ingrijpen.
 
Spiervlees. 
Spiervlees is het vlees dat het skelet bij elkaar houd, zoals runder/kalfskopvlees, snijlingen. Visvlees het liefst vette vis, zoals makreel, haring, sardientjes, zalm (1x in de week geven) wel rauw geven, blikvis in water of olijfolie. Altijd rauw voeren of pureren in een blender.
Sardientjes en haring doen het goed voor beginnende pups.

 
Orgaanvlees. 
Dit zijn b.v. lever, hart, maag, niertjes. Hiervan geeft u 15% tot 20% en daarvan mag de helft aan pens gegeven worden. Orgaanvlees kan laxerend werken en is handig om het over meerdere maaltijden te verdelen. pens (rund, lam, schaap) mag u ruim 40% van het totale menu geven. Vuile pens is bijna niet te verkrijgen, dat is wettelijk zo geregeld vanwege het aantal bacteriën die erin zitten. Vuile pens is één van de magen van een herkauwer. De maag is donker van kleur (lichtgroen, donkergroen, of tot tegen het zwart aan, met schubben) met gras of hooi erin. Vuile pens werkt als een natuurlijke tandenborstel en de lappen zijn beter als gemalen voedsel voor een goede maagwerking. Pens heeft een hoge verteerbaarheid, 96% ervan wordt geheel verteerd. De maaginhoud (pens) zitten enzymen die de vertering van plantaardige materiaal bevorderen. je vind er bijna geen ontlasting van terug. Daarnaast werkt het goed om de darmflora van de hond te normaliseren. lever wordt soms door een hond geweigerd, biologisch is meestal graag te eten.


Groenten/overige.
Groenten kunt u het beste pureren (blender) rauw of gekookt (tafelrestjes). Kijk wat uw hond lekker vind. Wanneer de groenten heel blijven is de hond niet in staat om de groenten goed te verteren. Lijnzaadolie (Let op! sommige honden kunnen daarvan jeuk krijgen) teunisbloemolie (deze olie beschermt en voedt de huid, het werkt bloedzuiverend) Artic Blue Visolie omega 3 is goed voor de vacht en om constipatie te voorkomen. Knoflook werkt worm afdrijvend en vlo afwerend (geef met mate) Alfalfa bevat veel vitamines, mineralen, zoals vitamine C, E, calcium, ijzer, fosfor, zink, koper, selenium, silicium. Zeewier zorgt voor een diepere pigmentkleuring en het versterkt het immuunsysteem en is werkzaam tegen bloedarmoede. 

Groenten is een aanvulling bij de maaltijd, zeker voor honden die aanleg hebben om dik te worden. In tegenstelling tot de mens is groenten niet noodzakelijk omdat een hond zelf vitaminen C kan aanmaken. 

Wat honden niet mogen eten. 
Andoorn, asperges, bieslook, bruine bonen, chocolade, cafeïne, cannabis, prei, uien, peultjes, rode biet, tomaten, paprika, rauwe aardappel, champignons, druiven, krenten, rozijnen, avocado, klokhuis van een appel, koemelk, teveel kaas, varkensvlees, granen, vers brood, snoep, leverworst, zout, menselijke medicijnen, paardenpoep als het paard ontwormd is, zoetstof, pikante kruiden.
Koolsoorten met mate geven want dat veroorzaakt darmgassen en is niet goed voor de werking van de schildklier.
Nitraatgroenten met mate geven, Spinazie, bleekselderij, raapstelen, waterkers, postelein, sla, venkel, chinese kool, spitskool.


Samengevat.

 • Geef geen Varkensvlees in verband met de ziekte van Aujeszky.
 • Honden die schrokken daarvan de botten malen.
 • Vleesbotten mogen alleen rauw gegeven worden en niet gekookt.
 • Mais bevat teveel koolhydraten en verteren slecht.
 • Teveel spinazie kan de opname van calcium tegengaan.
 • Geef het liefst vuile pens voor een betere bacteriehuishouding.
 • Rauw vlees belast de organen van de hond minder, zoals de nieren.
 • De hond heeft een betere weerstand tegen bacteriën en parasieten.
 • Natuurlijke voeding voorkomt voedselallergie.
 • De hond heeft een betere conditie en uithoudingsvermogen.
 • Het zorgt voor een beter leervermogen en een betere concentratie van de hond.
 • Het voorkomt een snelle groei en bespaart minder groeipijnen voor de hond.
 • Natuurlijke voeding bevat voldoende vitamines, mineralen en enzymen.
 • Bevat geen geur/kleur en smaakstoffen en geen vul/bindmiddel.
 • De hond zal minder snel naar de waterbak grijpen.
 • Ouderdomsverschijnselen zullen minder snel optreden.
 • Natuurlijke voeding verteerd beter en sneller en je vind er weinig ontlasting van de hond terug.Kortom het voeren van "Vers Vlees' geeft vele voordelen, heb een beetje lef met het natuurlijk voeren.
Het is een genot om je hond smakelijk te zien eten en het brengt leven in de brouwerij voor mens en dier.
Natuurlijke voeding met goede bouwstoffen voor een fysieke en sterke hond.

 

De hond zal van zijn baas de samenstelling van de voeding en extra inspanning waarderen.     

Dit alles zal bijdragen aan een gezonder en langer gelukkig hondenleven.