Rood geldt voor Mopshonden met een snuitlengte korter dan een derde van de schedel, fokken met deze honden is verboden.Groen staat voor een snuitlengte van minimaal de helft van de schedel, waarmee wel gefokt mag worden.Oranje geldt een overgangsfase, honden met een snuitlengte van tussen een derde en de helft van de schedel mag nog worden gefokt, mits ze voldoen aan alle andere criteria die aan het fokken gesteld worden.


Binnen de kortsnuitige hondenpopulatie is vrijwel geen enkel dier die binnen deze normen orange/groen vallen. Daarom heeft het ministerie een stoplicht-principe ingesteld. In deze overgangsfase krijgen we de komende jaren de gelegenheid om door middel van fokselectie binnen 2 á 3 generaties de grenzen aan te scherpen. Doordat er weinig of geen geschikte fokdieren overblijven, is het fokprogramma voor de outcross een ideale oplossing. Hierbij wordt ook gekeken naar alle andere risico's en gezondheidskenmerken om uiteindelijk in de toekomst aan de normen te kunnen voldoen.

https://www.uu.nl/nieuws/criteria-voor-fokken-van-gezonde-kortsnuitige-honden
 
      13-09-2019 13:15     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Jack Dousi -  13-09-2019

Dit is zoals alle stukjes die je schrijft mooi en duidelijk omschreven. Iedereen die dit nog niet berijpt moet na zo'n uitleg toch ook begrijpen hoe het zit. Veel succes met je toekomstige fok planning en dat je wensen maar uit mogen komen.

 Diana Timmermans -  13-09-2019

Wat een mooie en duidelijke omschrijving wat betreft de nieuwe neuslengte waaraan de “nieuwe” mops aan moet voldoen. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de criteria worden waar de fokker op moet letten. Ik zag dat er al een mooie start gemaakt is met de outcross en ik verwacht dat ook de outcross mops/parson russell een veel belovend succes kan worden. Ook hierin weer veel succes toegewenst!!!

De mooiste Retromopsen van Nederland