Als fokker en liefhebster van Mopshonden ben ik ervan bewust dat de kortsnuitige mopshonden met extreme uiterlijke kenmerken drastisch moet veranderen, hierbij wil ik het publiek en de hondenbezitters bewust maken van het feit welke problemen kortsnuitige honden hebben, waarom er sinds Maart 2019 een fokverbod staat op kortsnuiten?
  
Meestal de 1e vraag die wij stellen aan pupkopers is, waarom kiest u voor Mopshond?
Dan krijgen we als antwoord, ze zijn klein passen makkelijk in ons gezinssitatie, ze zijn ontzettend schattig en lief voor kinderen, en mopshondjes snurken, dat vinden we zo grappig.
Als fokker weet je dan, dat het vaak hun 1e hondje is, ze willen niet een te drukke pup en het belangrijkste, de pup moet vriendelijk zijn naar kinderen toe, meestal zijn dit jonge gezinnen.

Waarom snurken kortsnuitige mopshonden!
Brachycefale rassen, ook wel 'kortsnuiten' genoemd, hebben door de afwijkende schedel moeite met ademen. De neusgaten zijn vaak te klein of te nauw waardoor de invoer van lucht een gedeelte afsluit. De neusholtes zijn vaak vervormd en de neusschelpen steken vaak te ver naar achter, dit bemoeilijkt meer de luchtstroom naar de neus-keel holte. De lucht gaat via het strottenhoofd de luchtpijp in. Meestal is de luchtpijp van kortsnuiten afgeplat, dit betekent dat de vorm van de luchtpijp van kortsnuiten niet rond is. Ook het lange zachte gehemelte steekt verder naar achter in het strottenklepje en is te dik. De larynzakjes die bij het strottenhoofd zitten kunnen omklappen en in de luchtpijp blijven hangen. Er zijn nog meerdere combinaties die de luchtweg toevoer verhinderen, maar al deze afwijkingen is het voor de kortsnuit moeilijk om goed te kunnen ademen. En merkbaar dat kortsnuitige rassen, zoals de mopshond snurken en/of snuiven.
Het snurken of snuiven zal een eigenaar niet als probleem herkennen, ze denken dat het bij de hond hoort.
Vele kortsnuitige rassen ondervinden deze problemen, het is dan ook absoluut niet schattig dat mopshondjes snurken.

De vraag die ons vaak wordt gesteld, een Mopshond heeft niet veel of weinig beweging nodig?
Daar vergissen mensen zich in, elke hond heeft de behoefte om lekker te kunnen rennen en spelen, een natuurlijk gedrag van de hond.
Brachycefale rassen (Kortsnuiten) kunnen wel rennen maar ze houden het niet zolang vol. Ze zullen veel eerder stoppen met rennen en buiten adem zijn, ze worden daarmee geremd in hun doen en laten. Je hoort dan bij of na de inspanning bijgeluiden zoals rochelen of snuiven en moeten meer inspanning tonen om meer lucht te krijgen.
We hebben het hier nu niet over het BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway 
Syndromewat ook bij kortsnuiten voorkomt maar ik geef uitleg over het algemeen wat er bij alle kortsnuitige rassen afspeelt.

De vraag die ons wordt gesteld, zijn de honden familie van elkaar?
Min of meer zijn de honden verwante families van elkaar. Hondenshows werken dat veel in de hand en het onstaat van schadelijke kenmerken en hoge inteelt is toegenomen de laatste 50 jaar. Winnende reuen op shows worden vele malen meer ingezet in de fokkerij waaardoor de genetische variëteit afneemt en de inteelt toeneemt. Hierdoor onstaan er in de nakomelingen vele extremere uiterlijke en schadelijke kenmerken en de bijbehorende gezondsklachten.

De mopshondenverening en in de Kynologie verzetten zich nog altijd hevig voor het vermengen van andere rassen.
Het probleem op uiterlijke raskenmerken die schadelijk zijn voor het welzijn van het dier, door onzorgvuldig te blijven fokken met individuele dieren en aanleg hebben op erfelijke afwijkingen. 


Daarom is de enige oplossing om dit probleem aan te pakken, een Outcrossprogramma op te starten.
(Outcross) het inkruisen van vers bloed dat onverwant staat aan de Mopshond. 

Cirkel van Parker.

Rassen die dezelfde kleur hebben liggen genetisch dichtbij elkaar. 
Om een Outcross te maken neem je rassen die genetisch ver uit mekaar zitten, en in een andere kleur liggen dan van je eigen ras.
 


 
      13-02-2020 17:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

De mooiste Retromopsen Nederland