Natuurlijke Rauwe Voeding NRV
1% = (10 gram) 1,5% = (15 gram) 2% = (20 gram) van het lichaamsgewicht van uw hond. Is uw hond 40 kg. dan kan deze volstaan met +/- 6 ons. Het voer is zeer compact. Uit het basisvoer haalt uw hond ruim voldoende van alles wat hij/zij nodig heeft. Het basisvoer bestaat uit 100% vlees beenderen en orgaanvlees.
Een hond eet gemiddeld 2% tot 7% van zijn lichaamsgewicht. 2% is voor een volwassen hond, 7% is voor een pup. Een hond die ouder is, gecastreerd is, of weinig beweging heeft, die zou aan 1,5% van het lichaamsgewicht kunnen volstaan. De juiste hoeveelheid voer, voer je altijd op het oog. Voor een pup van een kleiner ras geldt dat je de hoeveelheid voer al eerder kunt verlagen. Voor een pup van een groter ras geldt dat je de hoeveelheid voer mogelijk langer hetzelfde houd. Maar ook hier geldt weer, de juiste hoeveelheid voer, voer je op het oog. Wordt je pup te dik geef je minder, wordt je pup te mager voer je meer.
KVV
KVV staat voor Compleet Vers Vlees, alles waar Totaalvoer voor staat is een volledige vleesvoeding, u hoeft er niets meer aan toe te voegen.
B.A.R.F. staat voor Bones and Raw food.
De term wordt gebruikt om het zelf samenstellen van verse rauwe voeding voor honden, katten en fretten aan te duiden. Kale botten worden niet gevoerd. Honden die net overschakelen van brokken naar rauw voer beginnen met zachte botten van jonge dieren, gevogelte. Honden die meer ervaringen hebben eten botten van grote dieren, zoals ree, geit, lam. Alleen de niet-dragende botten, zoals ribben en wervels en geen poten.
Het hoofdbestandsdeel van B.A.R.F is 25% spiervlees, 15% orgaanvlees, 50% vleesbotten, de laatste 10% mag u zelf kiezen als het maar gezond is, b.v. gepureerde groenten, en een scheutje olijfolie, zalmolie, etc
Mijn advies is om te kiezen voor de dingen die in zijn natuurlijke vorm voorkomen, zoals vis ipv. visoliecapsules.
Zeewier, rauwe schapenvet (geen vloeibaar schapenvet) olijfolie, zalmolie 10% gezonde toevoegingen die u zelf belangrijk vind voor uw hond.
Onnatuurlijke suplementen zijn niet nodig voor een gezonde hond.
Een bakje (geiten) yoghurt is goed voor de darmflora. (1x in de week)
Een rauw eitje en/of een zacht gekookt eitje (1x per week)
Orgaanvlees, (niet meer dan 2x in de week geven)
Vis, zoals witvis, koolvis, haring, makreel, sardines, forel, (geen kogelvis want die is giftig) 1x in de week geven.
Zoals we weten is vis enorm gezond voor mens als dier. Omega-vetzuren dragen bij aan de conditie van de vacht, de smering van de gewrichten en is goed voor hart en bloedvaten.
Fruit, manderijn, appel (geen klokhuis) peer, banaan, meloen, abrikoos (niet de pit ervan) ananas.
Fruit nooit bij het Verse vlees geven want dan kan er gasvorming onstaan.
Vleesbotten.
Vleesbotten zijn een belangrijk onderdeel van het menu en zorgen voor calcium en daarbij blijft het gebit van uw hond lekker schoon.
Eetbare zachte niet-dragende botten zijn meestal gevogelte en bestaat uit ongeveer 50% vlees en ongeveer 50% botten.
U kunt alleen jonge botten geven, zoals geit, lam, en gevogelte, zoals ribben en wervels, rund of kalf is te hard en kunnen schade aan de tanden van uw hond veroorzaken.
Zolang de pup zijn melkgebit nog heeft, geeft u alleen zachte botten van klein gevogelte.
Let op! absoluut geen runderribben, ze brengen grote schade aan de hond,dit geldt ook voor mergpijpjes, en andere stukken koeienpoten, ook botten die meegekookt zijn, zoals van kippenpoten veranderd de structuur zodanig dat de botten gaan versplinteren, niet doen dus!!
Kipkarkas (hele kippen) geen oude kippen.
Kwartels
Geitenribben van jonge dieren (niet geschikt voor melkgebit)
Lamsribben.
Eendenkarkas.
Parelhoenkarkas.
Eendenbouten.
Konijn, Haas, Fazant, Hert, Ree.
Let op! Geef nooit één enkele rib vanwege gevaar voor inslikken maar geef meerdere ribben aan elkaar zodat uw hond moet kluiven. Heeft u veel bot met weinig vlees dan extra aanvullen met wat orgaan of spiervlees.
De hond altijd onder toezicht houden, zodat u bij gevaar van verslikken kunt ingrijpen.
Spiervlees.
Spiervlees is het vlees dat het skelet bij elkaar houd, zoals runder/kalfskopvlees, snijlingen. Visvlees het liefst vette vis, zoals makreel, haring, sardientjes, zalm (1x in de week geven) wel rauw geven, blikvis in water of olijfolie. Altijd rauw voeren of pureren in een blender.
Sardientjes en haring doen het goed voor beginnende pups.
Orgaanvlees.
Dit zijn b.v. lever, hart, maag, niertjes. Hiervan geeft u 15% tot 20% en daarvan mag de helft aan pens gegeven worden. Orgaanvlees kan laxerend werken en is handig om het over meerdere maaltijden te verdelen. pens (rund, lam, schaap) mag u ruim 40% van het totale menu geven. Vuile pens is bijna niet te verkrijgen, dat is wettelijk zo geregeld vanwege het aantal bacteriën die erin zitten. Vuile pens is één van de magen van een herkauwer. De maag is donker van kleur (lichtgroen, donkergroen, of tot tegen het zwart aan, met schubben) met gras of hooi erin. Vuile pens werkt als een natuurlijke tandenborstel en de lappen zijn beter als gemalen voedsel voor een goede maagwerking. Pens heeft een hoge verteerbaarheid, 96% ervan wordt geheel verteerd. De maaginhoud (pens) zitten enzymen die de vertering van plantaardige materiaal bevorderen. je vind er bijna geen ontlasting van terug. Daarnaast werkt het goed om de darmflora van de hond te normaliseren. lever wordt soms door een hond geweigerd, biologisch is meestal graag te eten.
Groenten/overige.
Groenten kunt u het beste pureren (blender) rauw of gekookt (tafelrestjes). Kijk wat uw hond lekker vind. Wanneer de groenten heel blijven is de hond niet in staat om de groenten goed te verteren. Lijnzaadolie (Let op! sommige honden kunnen daarvan jeuk krijgen) teunisbloemolie (deze olie beschermt en voedt de huid, het werkt bloedzuiverend) Visolie. Olijfolie is goed voor de vacht en om constipatie te voorkomen. Knoflook werkt wormafdrijvend (geef met mate) Alfalfa bevat veel vitamines, mineralen, zoals vitamine C, E, calcium, ijzer, fosfor, zink, koper, selenium, silicium. Zeewier zorgt voor een diepere pigmentkleuring en het versterkt het immuunsysteem en is werkzaam tegen bloedarmoede.